Expresii celebre


Divide et impera! (lat.) – împarte si stapâneste! – este o vestita

maxima romana care îndemna la dezbinarea adversarilor. A fost însusita

si recomandata de Niccolo Machiaveli (Dividepentru a domni).

Dura lex, sed lex (lat.) – Legea este aspra, dar lege; este o maxima

antica prin care se sustine forta si importanta legii pentru viata sociala si

nevoia de a respecta.

E pur si muove (it.) – si totusi se misca; sunt cuvintele rostite de

Galileo  Galilei  la  sfârsitul  procesului  intentat  de  biserica pentru

convingerile sale stiintifice si în cadrul careia a fost obligat sa retracteze

afirmatiile anterioare.

Eripitur persona,  manet  res (lat.) – Persoana piere,  lucrul

ramâne 

Festina lente! (lat.) – Grabeste-te încet!

In hoc signo vinces (lat.) – Sub acest semn vei învinge

Imi place tradarea, dar urasc pe tradator – istoricul grec Plutarh consemneaza aceste cuvinte referindu-se la tradarea Tarpeii. îndragostita de regele sabinilor, Tatius, aceasta a deschis portile Romei, în timp ce era atacata de sabini. La sfârsitul razboiului a fost rasplatita cu o multime de scuturi si bratari, sub care a murit îngropata. în prezent, expresia este folosita cu sens ironic.

Le roi est mort! Vive le roi! 

Mens sana in corpore sano (lat.) – Minte sanatoasa în corp sanatos 

Non scholae sed vitae discimus (lat.) – Nu pentru scoala, ci pentru viata învatam – maxima antica din epistola 106 a lui Seneca, atât de actuala si astazi, sustine ca învatatura este în primul rând folositoare pentru viata.

Nu uita niciodata ca esti om – cuvintele apartin poetului grec Philemon, care a dorit sa atraga atentia asupra marilor virtuti umane morala, iubirea, ratiunea si omenia.

Osancta simplicitas! (lat.) – O, sfânta naivitate! – Exclamatia apartine unui condamnat la moarte, facuta la vederea unei batrâne care, în speranta unei rasplati ceresti, arunca vreascuri pe rugul unde el ardea. Se poate folosi în prezent atunci când se constata un act de ignoranta sau de inconstienta.

Oul lui Columb – este o rememorare a unei lectii de modestie pe care a dat-o Cristofor Columb dupa descoperirea Americii, atunci când realizarea sa a fost minimalizata de nobilimea spaniola. Nobilii i-au replicat ca, de vreme ce India exista, trebuia sa te gândesti sa pleci într-acolo. Atât! La acest afront, Columb a luat un ou de pe masa si le-a propus comesenilor sa-l aseze pe oricare dintre cele doua vârfuri ale sale. Nobilii au încercat, fara sa reuseasca, si-atunci Columb, spargând usor coaja la capat, l-a asezat în echilibru pe farfurie. Au izbucnit strigate: Asta stim si noii Zâmbind, Columb a raspuns: Trebuia sa va vina numai acest gând. Atat Maxima este amintita persoanelor care sustin ca o rezolvare este simpla si usoara, desi nu le-a trecut prin minte.

Panem et circenses (lat.) – Pâine si circ – Expresia este întâlnita în Satirele lui Iuvenal si se refera la perioada de decadenta a Romei republicane, când plebeilor nemultumiti li se ofereau spectacole de circ, la sfârsitul carora primeau gratuit alimente. în sens general, a oferi pâine si circ înseamna a da maselor lucruri neînsemnate, pentru a le distrage atentia de la lucrurile reale.

Repetitio est mater studiorum (lat.) – Repetitia este mama învatarii 

Si tacuisses, philosophus mansises (lat.) – Daca taceai, filosof ramâneai – Cuvintele devenite proverbiale au fost rostite pentru prima data de poetul antic Boethius, în lucrarea De consolatione philosophiae.

Tabula rasa (lat.) – Tabla stearsa – în antichitate, romanii scriau pe tablite cerate, bucati de scândura de brad acoperite cu un stat de ceara, pe care le puteau sterge. Expresia a fost pusa în circulatie de filosoful John Locke, care considera ca mintea noului-nascut este tabula rasa – o foaie alba pe care se imprima cunostintele prin educatie si contact cu semenii. In sens actual, expresia semnifica stergerea cu buretele a trecutului pentru a o putea lua de la capat.

Tu quoque, fiii mi Brutus? (lat.) – si tu fiul meu, Brutus? în sens actual este o replica data celor apropiati atunci când se împotrivesc

Urbi et orbi (lat.) – Catre oras si catre univers – expresia are sensul larg de a declara un lucru în auzul tuturor. Ea este folosita de biserica catolica pentru a desemna binecuvântarea papala acordata credinciosilor de pretutindeni.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s