Prieteni….de companie


Rasa chow chow

 

Istoric şi origine

   Istoria rasei Chow-Chow se întinde pe parcursul a cel puţin 2000 de ani. Originea este undeva în Mongolia şi Tibet. Unii istorici speculează faptul că Chow-Chow-ul “s-a născut” la Cercul Polar, după care a migrat în Mongolia, Siberia şi China.
În China acest câine, datorită faptului că era capabil de a supravieţui climei reci, a fost folosit pentru paza gospodăriei, frumuseţe cât şi pentru asigurarea necesarului de …carne şi blană.
Caracteristic acestei rase este faptul că Chow-Chow-ul este unul din cei mai vechi câini din lume, recunoscut pentru aspectul său pufos, faţă cutată şi limba neagră.
Ca şi o concluzie asupra rasei putem vorbi despre un câine frumos, iubitor, curat, aristocratic, inteligent, misterios şi circumspect. Să nu uităm şi de calităţile native faţă de paza familiei şi a spaţiului în care trăieşte.
Adoptarea unui câine Chow-Chow nu este recomandată a se face dintr-un pet-shop sau dintr-un loc unde părinţii şi rudele apropiate nu pot fi identificate (puii fără pedigree/actul de origine). Este indicată achiziţionarea căţelului dintr-o canisă cu o bună reputaţie.
Aspect exterior
   Cele doua trasaturi distincte ale rasei Chow-Chow sunt limba, care este de culoare albastra si forma aproape dreapta a picioarelor, fapt ce duce la mersul sau usor saltat si rigid. Culoare blanii este de obicei roscata, neagra, albastra sau crem dar in unele cazuri foarte rare ea poate fi alba sau gri. Blana poate avea nuante diferite ale aceleiasi culori dar niciodata nu va fi patata. Urechile sunt mici si rotunde iar in spatele gatului este un guler care ii da un aspect leonin. Capul este puternic avand craniul plat. Botul este scurt si gros, niciodata alungit, nasul este de culoare neagra. Pieptul este adanc si putenic iar zona dorsala este scurta si puternica. Coada este acoperita cu blana deasa si este purtata pe spate.
Personalitate
   Chow Chow este cunoscut pentru personalitatea puternica si vointa de fier si nu apreciaza o atentie exagerata. Chow Chow-ul este distant, retras si sedentar, cu o reputatie de caine agresiv nu intotdeauna atribuita pe buna dreptate.  Daca este crescut impreuna cu alte animale, acesta va putea socializa cu ele cand va fi adult. Din nefericire, un numar mic de exemplare crescute necorespunzator si nesocializate au alterat reputatia rasei. Fiind o rasa dominanta, Chow-Chow-ul are nevoie de un stapan dominant care trebuie sa-i implementeza o serie de reguli inca de mic. Ca si membrul al familiei, Chow Chow-ul este un caine afectuos si devotat, dar nu si fata de straini. Datorita naturii sale protective, Chow Chow-ul poate fi neprietenos sau chiar agresiv fata de persoanele necunoscute. Prefera sa fie singurul caine al casei si frecvent, dezvolta o legatura puternica cu unul dintre membrii familiei. Chow Chow-ul nu este o alegere prea buna pentru familiile cu copii mici, intrucat rasa nu prea tolereaza poznele copiilor.

Caracteristicile cateilor rasa Chow-Chow:

Cap: mare, neted, limba este de culoare albastruie. Prezinta un guler de blana bogat in spatele capului ce ii da o infatisare asemanatoare unui leu.

Ochi: negri, rotunzi.

Urechi: mici si rotunde.

Piept: lat, puternic.

Coada: purtata pe spate, acoperita de blana .

Muscatura: in foarfeca.

Inaltime la maturitate:
masculi: 48 – 56 cm.
femele: 46 – 51 cm.

Greutate la maturitate:
masculi: 26 – 32 kg.
femele: 20 – 25 kg.

Durata de viata:
12 – 15 ani.

Culoare: negru, roscat, gri albastrui, crem, alb

Probleme de sanatate
   Cainii din rasa Chow-Chow sunt predispusi la displazie de sold, prin urmare se va avea in vedere de catre stapan aceasta problema. Deasemenea, acesti cainii pot suferi de o iritatie a ochilor in general provocata in urma dezvoltarii neadecvate a pleoapelor. Aceasta poate fi corectata chirurgical, nefiind o interventie dificila. In afara de aceste probleme, Chow-Chow-ul are o stare de sanatate foarte buna.Chow-Chow: Cateii de rasa Chow-Chow pufosi si irezistibili se vor transforma in caini puternici, cu o personalitate complexa, de aceea nu sunt recomandati pentru stapanii lipsiti de experienta. uc: caini de vanzare, rase de vanzare, vand catei Chow Chow; Originea cateilor din rasa Chow-Chow: Sunt membri ai familiei canine Spitz, ce au fost creati si utilizati in China de peste 2000 de ani incoace, ca si caini de munca in diverse domenii si ca o valoroasa sursa de hrana, carnea lor fiind considerata o delicatesa in aceasta tara si o sursa de blana. Pe langa a fi un caine de vanatoare competent si un caine de paza al proprietatii, cainii din rasa Chow-Chow s-au dovedit a fi excelenti caini de tractiune. Numele Chow se presupune ca deriva din termenul chinezesc ce inseamna mancare, dar este mai probabil ca acest nume sa fi fost atribuit rasei de catre marinarii britanici. Numele Chow Chow era atribuit la bord de catre marinari, incarcaturii amestecate cu care se intorceau din Orient in Marea Britanie. Primul exemplar Chow-Chow ajunge in Anglia la sfarsitul secolului XIX. uc: caini de vanzare, rase de vanzare, vand catei Chow Chow; Infatisare: Cateii de rasa Chow-Chow sunt de talie mare si au fie blana sarmoasa, care este abundenta, groasa si aspra, fie au mantaua neteda care este scurta, deasa, cu textura de plus.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s